Skip to main content

Pianostemming

Alle pianoer og flygeler, uansett kvalitet eller hvor hyppig det blir brukt, trenger pianoet vedlikehold. Jevnlig vedlikehold. Vedlikeholdet er viktig for pianoet sin funksjon og nytte, men aller mest viktig for spillegledens skyld. Ved et regelmessig vedlikehold kan kvaliteten i instrumentet opprettholdes over lang tid. Levetiden og «spilletiden» forlenges.

Vedlikeholdet består ofte av: Pianostemming med intonering (voicing, toning). Etterskruing av løse mekanikkskruer. Kontroll og justering av klaviatur, mekanikk (spilleverket) og pedaler (pedalverk). Preparering av hammerfilt, sliping og utskifting av hammerfilt og utskifting- eller reparasjon av slitedeler. Utskifting av andre deler i filt, aksestifter, røkne strenger m.m.

Hva koster en pianostemming?

Tidsbruken for pianostemming er vanligvis 1,5 – 2 timer effektivt arbeid. Mange glemmer at det tar også en del tid å komme seg til kunden med transportmidler. Denne tidsbruken må også kunne faktureres.

Ellers er det ofte behov for forstemming, et forarbeid for å heve toneleiet til «kammertonen» 440Hz (eller 442). Forstemming har en egen pris, den kan koste ca en halv gang av prisen for pianostemming.

Dersom du har et ganske ustemt piano hvor det har gått mange år siden sist besøk fra en stemmer bør du ha en kostnadsramme på ca 3-4 tusen. Dette er en totalkostnad for opptrekk/forstemming, stemming, reise km-godtgjørelse, reisetid og merverdiavgift til staten. MVA utgjør 25% av summen du som privatperson må betale. Hvis du tenker over det – det er ikke dyrt å få en autorisert spesialist med høy kompetanse i piano- og flygler – rett hjem i stua. Det bør du prioritere!

Større reparasjoner, restaurering av klangbunn, skifte stemmenagler / stemmeskruer, utvendig behandling- lakkering av kabinett og annet.

For det gjennomsnittlige «hjemmebruk» av anbefales stemming minst én gang i året.

Ved økt bruk, profesjonell bruk (skoler, kirker, studio etc.) eller ved generelt høyere krav til stemmekvalitet er det normalt å stemme/kontrollere to- til fire ganger i året.

For de høyeste krav til kvalitet f. eks konsert og studio-opptak er det ofte nødvendig med kontinuerlig aktiv medvirkning fra pianostemmer.

Hva som påvirker pianoets tilstand mest: Luftfuktigheten i rommet, årstider og temperaturforandringer, kvaliteten på instrumentet og bruken av instrumentet.

Norges Pianostemmer og Teknikerforening

Autorisasjon

Jeg er èn av omtrent seksti autoriserte pianostemmere i Norge, autorisert i NPTF, Norges pianostemmer- og tekniker forening. Bruker du en autorisert pianostemmer- tekniker har du en svært god garanti for at arbeidet blir utført på en fagmessig måte, etter nasjonal- europeisk fagstandard.

NPTF-stempelet er en garanti for kvalitetsmessig arbeid.

Gjør en avtale

0
    0
    Handlekurv
    Vognen din er tomGå tilbake til butikk