Skip to main content

Restaurering

Et gammelt piano har sin sjel…

Restaurering av piano

Ofte trengs det mer enn bare stemming for å få pianoet i ordentlig stand.

Typiske problem som oppstår er for eksempel:

Trege tangenter

Ligger det et fremmedlegeme- en mynt eller en hårnål innunder tangenten?
Eller er luftfuktigheten for lav og gir for mye friksjon i klaviaturet? Bør noe smøres? Er det kliss og smuss i de bevegelige delene i klaviaturet?

Skurr eller ulyd

Det kan lett skje at klangbunn (klanglige deler) har fått en sprekk, det kan skje at det ligger rusk et sted og lager skurrelyd, for eksempel bak pianoet inntil baksiden…? Kanskje du har for mye pynt oppå der? Jeg bare spør…

Ustemt, på grunn av av dårlig stemmestabilitet

Ofte kan det nemlig være sprekk i stemmestokken. Det vil si selve anhengspunktet til strengen ved stemmeskruen. Løse stemmeskruer er relativt vanlig i vårt vinterland. Tørr vinterluft kan gi uttørring av treverk både i klangbunn og anhengspunktene for strenger.
Her trengs kanskje stemmeskruer til å skiftes, eller at de i det minste må festes, bankes fast.

Mekanikken, mekanikkreparasjon

Ellers er det selve mekanikken i pianoet som har svært mange bevegelige deler. En hammer kan for eksempel være løs, eller knekt. En streng kan ha slitnet. Dårlig repetisjon, eller dårlig funksjon oppleves som vanskelig anslag og dårlig spillefølelse. Dårlig kontroll når du skal prøve å spille svakt, eller sterkt. En dårlig regulert mekanikk er lite inspirerende! Da sitter du ikke særlig lenge på «krakken». Her må noe gjøres.

En pedal fungerer ikke som den skal..

Pedalverk trenger også justering. For å få et riktig demperløft må pedalen ha riktig løfteevne, og den skal selvfølgelig ikke lage ulyder, eller for mye mekanisk støy.

Intonering, eller endring av tonefargen

Tonen kan være uklar, «ullen» eller ha et disharmonisk uttrykk. Det kan være behov for sliping- eller skifting av hammerhoder, eller det kan være behov for annen type klangtilpasning.

Pianostemmeren AS

Husk at..
Pianoet ditt skal stå for en livslang glede og skjønnhet. Ikke la et dårlig vedlikehold ødelegge for spillegleden og ferdighetsutviklingen din.

Bruk alltid autorisert pianoteknikker fra NPTF / EUROPIANO når du skal gjøre inngrep i ditt verdifulle instrument. Dårlig utført vedlikehold, og dårlig restaurering eller reparasjon blir er kostbart i lengden.

Større restaureringer

Av større restaureringer gjøres også omfattende utvendig arbeid, lakkering, polering og full gjenoppbygging. Her i noen tilfeller i samarbeid med eksterne leverandører eller større verksteder i Europa.

Norges Pianostemmer og Teknikerforening

Autorisasjon

Jeg er èn av omtrent seksti autoriserte pianostemmere i Norge. Bruker du en autorisert pianostemmer/tekniker har du en garanti for at arbeidet blir utført på en fagmessig måte.

NPTF-stempelet er din garanti for kvalitet.

Gjør en avtale

0
    0
    Handlekurv
    Vognen din er tomGå tilbake til butikk